SON DAKİKA

Haber Oku

Zika Virus Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Zika Virus Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Bu haber 04 Haziran 2020 - 11:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Zika virüsü Aedes cinsinden sivrisinekler tarafından bulaşan bir flavivirüs, 1947’de Uganda’da keşfedildi. 1960’lardan 1980’lere kadar, enfeksiyonlar tipik olarak hafif bir hastalıkta Afrika ve Asya’da bulundu.

Zika virüsünün neden olduğu bu  ilk önemi büyük hastalık salgınınıdaki, virüsün Güneydoğu Asya’dan Pasifik boyunca ilerlediği için Yap adasında (Mikronezya Federal Devletleri) 2007 yılında bildirildi. 2013-2014 Fransız Polinezyası salgını sırasında, Guillain-Barre sendromu Zika enfeksiyonu ile yenidoğanlarda mikrosefali vakaları da mevcut salgına retrospektif olarak bağlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mayıs 2015’te Brezilya’dan yerel olarak bulaşan enfeksiyonla ilgili birincil raporları aldı. Temmuz 2015’te Brezilya sağlık bakanlığı yetkilileri yetişkinlerde Zika viral enfeksiyonu ve Guillain-Barre sendromu arasında bir ilişki olduğunu bildirdi. Ekim 2015’te DSÖ, anneleri hamilelik sırasında Zika’ya maruz kalan bebeklerde Brezilya’dan mikrosefali raporları aldı. Şu anda, Zika enfeksiyonu ve bu nörolojik komplikasyonlar arasında nedensel bir bağlantı olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Şubat 2016’da, enfeksiyon Amerika’da Aedes sivrisineklerinin işgal ettiği aralıkta hızla ilerlediği için, DSÖ mikrosefali ve diğer nörolojik bozukluklarla ilgili Zika enfeksiyonunun Uluslararası Endişe Halk Sağlığı Acil Durumunu (PHEIC) oluşturduğunu açıkladı. Şubat 2016’nın başında, Amerika’daki 20 ülke ve bölgeden yerel olarak Zika enfeksiyonu bildirildi ve Batı Afrika’daki Cabo Verde’de binlerce salgın başladı. Sivrisinek vektörlerinin ötesinde, Zika virüs enfeksiyonları dünyayı dolaşan insanlarda yüksektir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA